Je libo Mladé nebo Svatomartinské?
08.11.2019
#Beaujolais #MladéVíno #SvatomartinskéVíno #Podzim #PrvníVíno #Slavnosti #SvatýMartin
Přivítejte Martina se sklenkou lahodného mladého vína! Odkud se vzalo? A jedná se opravdu jen o komerční svátek?

Dnešním dnem začíná oficiálně košt svatomartinského vína. Svátek svatého Martina letos připadá na pondělí, a proto tento rok byla udělena výjimka a mladá vína lze prodávat a servírovat oficiálně již od pátku 8.11. Milovníci svatomartinských slavností a gastronomie, jásejte! Tento víkend je doslova nabitý slavnostmi všeho druhu, chybět nebudou ani tradiční hody a průvody. Letos se máme opravdu na co těšit!
Stejně jako přibývá příznivců mladých vín, která díky brzkému stáčení a kratší době zrání mají svěží chuť a ovocitý nádech, existuje současně i řada jejich odpůrců. Svěží vína a každoroční tradice spojená s gastronomickým zážitkem v podobě pečené husy a dalších delikates proti tvrzení, že dobré víno by mělo dostat svůj čas aby dozrálo. I my se přikláníme k názoru, že výroba vína je rituál, který vyžaduje své. Původní tradice výroby vína v sudech se držíme již staletí, následujeme ji po dlouhé generace a ctíme. Avšak každý rok touto dobou je nám milou povinností od této tradice upustit a s velkou zvědavostí ochutnáváme mladá vína.
Není totiž pravdou, jak se mnozí domnívají, že svátek svatéhoMartina je jen jakousi marketingovou doménou vinařského průmyslu. Tradice oslav spojených s uvedením svatomartinských vín na trh sahá až do dob císaře Josefa II. Už v 18. století měli lidé ve zvyku připíjet si mladým vínem na den sv. Martina. Touto dobou totiž většině vinařů pracujících u větších sedláků končila služba a její pokračovaní pro nadcházející rok se tradičně vyjednávalo u sklenky mladého vína. A kde je dobré víno, nesmí chybět ani dobré jídlo. Proto při popíjení mladého vína nechyběla ani svatomartinská husa.
Ne každé víno ale může být SVATOMARTINSKÉ. V České republice to byly právě Vinné sklepy Valtice, které v roce 1993 vyrobily mladé víno a pojmenovaly ho „Moravíno noveau“. Následně v roce 2005 byla na trh zavedena jednotná ochranná známka „Svatomartinské“. Vlastníkem této ochranné známky je Vinařský fond a proces jejího udělování je vcelku přímočarý. Vína musí být vyrobená na území České republiky. Zároveň musí obsahovat maximálně 12,5 % alkoholu, u červených vín je to 13 % alkoholu. Komise dále posuzuje vína standardním stobodovým systémem, ve kterém se zabývá vzhledem, tedy čirostí a barvou. Dále je podstatná vůně a samozřejmě chuť. Pro udělení známky je nutné obdržet alespoň 80 bodů.
Z výše zmíněného zároveň vyplývá, že samotný proces posuzovaní a následného bodování vyžaduje určitý čas. Zrání vína se tak musí přerušit ještě o něco dříve aby mohlo proběhnout posouzení odbornou komisí. Není výjimkou, že takto mladá vína, jejichž zrání bylo velmi předčasně ukončeno, jsou trpká a je nutné je upravit tak, aby byla příjemná pro finálního konzumenta. Ačkoliv i naše vinařství produkuje mladá vína, upustili jsme od tradice honosit se známkou se svatým Martinem na bílém koni a označením "Svatomartinské" a raději naše vína necháváme zrát co nejdelší možnou dobu.
"Mladá vína Čechům chutnají stále více, a to je rozhodně dobrý důvod, proč si právě dnes připijeme mladým vínem z naší produkce. Letos jsme připravili ve finále mladá vína ze 4 odrůd. Ve variantě bílých vín nebylo lehké zvolit mezi Muškátem moravským a Irsai Oliver, obě bílá vína jsou vyvážená na chuti a krásně voní. Nakonec jsme zvolili obě varianty. K tomu Svatovavřinecké rosé a z červených tradičně Modrý Portugal - je to lehčí a vyvážená varianta klasických plných červených vín," upřesňuje Karel Smetana, výkonný ředitel společnosti.