Rádi bychom Vám představili naše vinařství, jehož prvopočátky sahají až do 13. století.
Historie tohoto unikátního vinařství je úzce spjata s historií města Kroměříže. Základním mezníkem v dějinách byl rok 1110, kdy olomoucký biskup Jan II. zakoupil původně trhovou obec Kroměříž od olomouckého přemyslovského vládce Oty II. Černého. Od té doby nastal rozvoj obce pod přímým vlivem olomouckých biskupů.
Nejdůležitějším milníkem pro zrod vinařství byl rok 1266, kdy biskup Bruno ze Schauenburku povýšil Kroměříž na město a založil vinné sklepy, které byly později za vlády českého krále a římského císaře Karla IV. dále rozšířeny. V roce 1345 tehdy ještě markrabě moravský Karel IV. udělil sklepům výsadu vyrábět mešní víno.
Hrozny na výrobu mešních vín zrají v arcibiskupských vinicích, jejich část pak pochází od dlouholetých smluvních partnerů. Vinice pravidelně kontrolujeme, abychom zaručili, že pro výrobu vína budou použity jen vyzrálé a zdravé hrozny. Mešní víno je čistě přírodní, neobsahuje žádné chemické přísady, jako jsou aromatické látky či barviva. Je zakázáno mošty i víno přislazovat, proto se hrozny sklízí při technologické zralosti, tj. 20°a více cukernatosti moštu. Jako antioxidant je povoleno použít oxid siřičitý.
Česká biskupská konference jmenuje zvláštní listinou osobu, tzv. „Liturgický dozor“, který dohlíží na výrobu mešního vína, a to od samotné sklizně hroznů až po konečný produkt v lahvi.
Mešní víno je tradiční, přirozené, čisté, vyzrálé, bez přidaného cukru a enologických přípravků. Celý proces výroby je s pečlivostí kontrolován. Mešní vína, která zrají v dubových sudech jsou pravidelně přechutnávána abychom je v pravý čas stočili do lahví a zaručili Vám ten nejchutnější výsledek.